Ohalalala! Ik doe vandaag voor de allereerste keer mee met 40 dagen bloggen (#40dagenbloggen).

Deze foto toon de titel "tijd voor bezinning" en kadert in de uitdaging 40 dagen bloggen.

Dit initiatief van Kathleen Verhelst van Tuttefrut.be houdt in dat we met een groep 40 dagen lang élke dag een blog zullen schrijven & plaatsen. Er zijn 6 skipdagen die je kan gebruiken als je dat nodig acht.

Ik mag dan wel een schrijver zijn, systematisch bloggen zit er bij mij écht niet in, laat staan 40 dagen bloggen! Schrijven is voor mij een meditatieve oefening die me tot nieuwe inzichten brengt en dat gebeurt nu eenmaal niet in een opgelegd moment. Ik weet dat er veel theorieën zijn dat schrijven een gewoonte kan worden, dus dacht ik, we zullen er eens aan meedoen! #challengeyourself

Maar heel eerlijk, toen ik deze uitdaging ontdekte (dankzij de Instagram Stories van @misspixie1990) en meer leerde over wat het inhield was het niet zozeer het schrijven dat me over de streep trok, maar wel het tijdstip waar deze #40dagenbloggen rond opgebouwd is.

40 dagen bloggen is immers niet lukraak gekozen.
Ook de 6 skipdagen zijn er niet zomaar.
En ook de periode (van 6 tot en met 21 april) heeft een betekenis.
’t Is namelijk de Vastenperiode.
Ik moet zelf al lachen: “gaat ge nu écht nog katholiek worden, Treesje?!”.

Dat antwoord is wel duidelijk. Nee. Meer woorden ga ik daar niet aan vuilmaken, want dan kom ik niet toe met 40 dagen ;-).

Maar wat me dan wel aantrok was dat Kathleen voor deze traditionele periode gekozen heeft. Ik vind dat vreemd, ietwat afwijkend van wat je zou verwachten, en ja… dát vind ik dan wel weer boeiend. Echt boeiend. Niet sarcastisch boeiend. Want mensen die iets of wat afwijkende keuzes maken, hebben meteen mijn aandacht. Hoe doen ze dat? Waarom doen ze dat? Op wat baseren ze zich om een andere keuze te maken dan de volgende concurrent? Ik wil laagje per laagje afpellen om te weten te komen waar dat zaadje van afwijkendheid geplant is… En eigenlijk wil ik dat alleen maar doen om zo mezelf beter te leren kennen. Want ook ik beschouw mezelf als “een hoekske af”, “boeiend” en toch razend normaal.

Daarnaast ben ik een sucker voor tradities. Niet zozeer om er zelf aan deel te nemen, maar wel om ernaar te kijken, mensen te observeren, te weten te komen wat hen drijft om jaar na jaar hetzelfde te doen om zo’n aantal rituelen in acht te houden die al járen en járen uitgevoerd worden. De Vastenperiode is zo’n periode. Hoe komt het dat zo’n traditie zo’n kracht heeft om toch nog zoveel mensen in de ban te houden?

Ja. Zo’n dingen vraag ik mij af. En daarom besloot ik te mee te doen aan 40 dagen bloggen. Alleen al omdat het ontdekken van deze uitdaging zoveel gedachten in gang zette, nog vóór ik begon te schrijven.

Wil je blijven lezen? Volg me dan op Instagram. Ik post in de stories elke dag de blogupdate!

Handtekening - Treesje

Cut to the chase

Geen tijd te verliezen? Neem hier direct contact met mij op!