Ik ben een Googelaar…

Google

Nee, geen goochelaar, maar een GOOGLE-aar! Ik hou van Google, al sinds het begin. Naja, toegegeven, ik had eerst een e-mailadres bij hotmail (zou zonneke83@hotmail.com nog bestaan?!) maar sinds ik (ik-weet-niet-meer-wanneer) mijn eerste mails verstuurde & ontving via Gmail ben ik fan. Grote Fan. De apps die ik het meeste gebruik zijn Gmail, Keep, GCal, Search,  Maps, Timeline, My Business, Drive, Analytics, Search Concolse… maar natuurlijk horen YouTube, Google Play, Translate, Google Photos, Chrome, Chromecast, Home ook in dit lijstje thuis. En als je denkt dat dit al veel apps zijn,… Check dan deze website waar je kan zien hoeveel apps Google inc. werkelijk op de markt heeft! Hou er ook rekening mee dat bij élk van deze apps er nog héél wat gratis add-ons (extensies) bestaan (bv. Streak for Gmail, integraties tussen apps,…) zodat je de werking van alle deze tools volledig op maat op elkaar kan afstemmen.

Wat ik met opzet niet gebruik, zijn de Google docs. Daarvoor ben ik nog nét iets teveel gewend aan MS Office. Word, Excel en PowerPoint doen nog precies wat ze moeten doen, al moet ik toegeven dat ik Word stilletjes aan vervang door Google Keep (als ik eenvoudige teksten wil schrijven zonder opmaak), en PowerPoint door Canva (omdat dit nu éénmaal mooiere lay-outs biedt).

Het voordeel van het gebruiken van apps bij slechts één aanbieder is dat je alles met elkaar kan laten communiceren. Zo maak ik in Gmail bijvoorbeeld gebruik van Streak (een CRM-app) waarin ik alle communicatie met klanten kan opvolgen. Dat maakt het gewoon makkelijker om bij te houden wat ik met wie heb afgesproken. Maar ik kan er ook reminders aan toevoegen die automatisch in mijn kalender verschijnen! Afspraken, reizen, hotelboekingen,… worden automatisch uit mijn mail in mijn agenda gezet zodat ik bij het boeken van een nieuwe adviesafspraak direct kan zien waar er nog ruimte is. Het fijne is dat hij je niet alleen kan herinneren aan nota’s die afhangen van een bepaald tijdstip, maar ik kan ook een melding krijgen als ik in de buurt ben van een plek. “Eten kopen voor Juul (mijn hond, nvdr) bij MaxiZoo”, verschijnt bijvoorbeeld op mijn telefoon als ik in de buurt ben van de MaxiZoo. Het zijn zo’n kleine dingetjes die het leven makkelijk maken. Het is mijn eigen persoonlijke assistent, al werkt die functie nog niet helemaal naar behoren. Je kan (net zoals bij iPhone) tegen je telefoon spreken (of zelfs een afspraak laten maken, zoals in dit filmpje), maar helaas werkt dat in het Nederlands nog niet helemaal zoals het hoort. It’s a long way from Silicon Valley naar hier, maar met de tijd zal de technologie ook hier helemaal ontwikkeld zijn.

Het nadeel, en dat voel je wellicht al wel, is dat Google inc. álles van me weet. Maar echt, doodgewoon alles.
Hij kent mijn e-mails (en geeft me zelfs over mijn voeten als ik een e-mail langer dan 5 dagen niet beantwoord).
Hij kent mijn agenda.
Hij kent de manier waarop ik me verplaats (en zegt me zelf als ik vroeger moet vertrekken omdat er ergens een file ontstaan is).
Hij kent mijn business.

Het enge daarvan is niet perse dat Google inc. alles van me weet. Ik heb niks te verbergen en heb nog steeds een stevige knip tussen mijn Google inc. activiteiten en financiële activiteiten. Op dat vlak ben ik nog erg archaïsch, of noem het beschermend. Er is er maar één die aan mijn centen kan en dan ben ik (bon, en de bank helaas #blockchainwhereareyou). Ik kijk nogal meewarig naar mensen die via apps, QR-codes of ZoomIt betalen. Je beseft toch dat daar ook derde partijen tussen zitten die ook met je informatie aan de haal gaan? Niet meer zeuren dus als er nog eens een dataschandaaltje uitbreekt :-).

Wat ik wél eng vind aan het feit dat ik maar bij één partij alle apps heb, is dat je afhankelijk wordt van hen. Ik mag er niet aan denken dat ik op een gegeven moment zou willen overschakelen van e-mailprovider. Wat een hel zou dat zijn… Drie e-mailadressen overzetten, elk met hun eigen workflow en instellingen. Of dat ik een andere kalender onder de knie zou moeten krijgen. Of dat ik (weer) een nieuw systeem voor mijn journaling zou moeten ontdekken. Dát vind ik eng, al weegt dat gevoel gelukkig niet op tegen de voordelen van de praktische kant. Dus ik ben fan.

Het is in mijn ogen ook een kwestie van bedachtzaam om te gaan met alle informatie. We kunnen zeuren dat Google inc. onze informatie gebruikt, maar wat als je nu de tools van Google inc. tot je voordeel zou ombuigen? Quasi alle apps van Google inc. zijn gratis, dus gebruik ze om meer te weten te komen over je publiek, je bezoekers op je website en je potentiële klant. Het is dankzij mijn jarenlange ervaring met Google (en de groei die er door de jaren geweest is) dat ik wéét hoe de tools werken, en dat op een instinctieve manier. In de blogposts die volgen (maar die enkel toegankelijk zijn voor de leden van SEO & WordPress voor solo-onderneemsters) neem ik je dan ook stap voor stap mee door de tools die ik gebruik om mijn business online te traceren én te verbeteren. De persoonlijke tools (Gmail, GCal, Keep,…) komen hierbij niet aan bod, maar als je daar meer over wilt weten, mag je dat gerust laten weten. Daarover heb ik ook nog wel het één en het ander te vertellen! 😀

Mail me dus gerust op vraaghet@treesjevanhaeren.be !

See you soon in de volgende blogpost

x

Handtekening - Treesje

Cut to the chase

Geen tijd te verliezen? Neem hier direct contact met mij op!