Gutenberg (aka WordPress 5.0) is coming…

Gutenberg is coming

Er is in “WordPressland” (dear God, laat zoiets niet écht bestaan) al een aantal maanden heel wat te doen over de versie 5.0 die binnen afzienbare tijd uit zal komen. WordPress brengt (gelukkig maar) om de zoveel tijd een nieuwe versie uit, waarin storingen opgelost worden en algemene verbeteringen in aangebracht worden. Daar zit dus niet de ophef.

Waar het wel zit, is dat bij versie 5.0 de teksteditor zoals wij deze kennen (een kaal vlak met beperkte opmaakmogelijkheden, tenzij je vlot HTML & CSS schrijft) vervangen zal worden door een nieuwe versie, genaamd “Gutenberg”. Deze nieuwe versie wordt aangeprezen als een nieuwe, gebruiksvriendelijkere en flexibelere manier van werken. Je kan hem zelf testen via deze link: https://wordpress.org/gutenberg/ . En inderdaad, het werkt vlotter en intuïtiever dan de vorige versie van de teksteditor. Daar zit dus eigenlijk ook niet de ophef.

Waar het dan nu wel écht zit, is het feit dat deze ‘nieuwe’ teksteditor géén meerwaarde biedt aan de gebruiker zoals jij en ik. De editor is nog steeds ontoereikend op vlak van lay-out (lees: volledige controle over hoe de site eruit ziet). De meeste thema’s hadden hun eigen builder al gebouwd om de oude, rigide teksteditor te omzeilen. Denk maar aan de Avada Fusion Builder, Divi Builder of WPBakery als standalone builder. Voor de gebruiker zoals jij en ik (lees: met een thema dat een builder gebruikt) verandert er dus niets.

Nou ja, niet veel, laat ik het zo zeggen. Want versie 5.0 zal uitgerold worden met de nieuwe teksteditor (willen of niet). Welke impact dat zal hebben, is tot op heden onduidelijk. Ik testte Gutenberg twee maanden geleden wat resulteerde in een blank screen omdat Avada er toen nog niet op voorbereid was. Grote paniek dus. Gelukkig voor jou zal jij die paniek niet hoeven ervaren want slimme programmeurs hebben al een plug-in ontwikkeld om Gutenberg uit te kunnen schakelen.

Zolang versie 5.0 er nog niet is, hoef je je dus nog geen zorgen te maken. Zodra dat wel nodig is, lees je dat in deze Facebookgroep. Word lid om op de hoogte te blijven & om er al je vragen te stellen over – onder andere – dit onderwerp!

Handtekening - Treesje

Cut to the chase

Geen tijd te verliezen? Neem hier direct contact met mij op!