… en elke keer als ik erover spreek worden de mensen stil.

Waarom, dat weet ik niet. Misschien omdat ze het maar raar vinden? Of omdat ze nieuwsgierig zijn en het niet durven vragen? Of misschien omdat we het “hier” eigenlijk onvoldoende kennen?

Hoe het ook zij, ik doe het al anderhalf jaar en ik wil het voor geen geld van de wereld meer missen.

Wat ik dan doe, hoor ik je vragen?

Wel, als je belooft om niet in stilte te vervallen, zal ik het je vertellen.

meditatie

Het begon anderhalf jaar geleden toen mijn slaapproblemen op hun hoogtepunt waren. Elke nacht opnieuw werd ik wakker van het minste geluidje, zelfs in Utter Silence kon ik niet meer doorslapen.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik minstens 10 keer per nacht wakker werd.

Na verloop van tijd was ook mijn blaas zo geconditioneerd dat ik elke keer moest opstaan. Blote voeten. Koude vloer. Klaarwakker. 10 keer per nacht. Dat is minstens één keer per uur. En dat is onhoudbaar. Ik was ambetant, irritant, en alle andere synoniemen die je kan verzinnen. Ik wist niet meer wat oorzaak en gevolg was, niet alleen van mijn slaapproblemen maar van alle problemen in mijn leven. Was het gebrek aan slaap de oorzaak, of het gevolg, of was het dan toch nog andersom?

Zoekende naar oplossingen was ik hongerig naar alles wat ik over het onderwerp kon vinden: slaaphygiëne, meer sport, anders eten, niet meer drinken na 19u, op tijd gaan slapen, laat gaan slapen,…

Alles passeerde de revue.

Tot ik uiteindelijk stootte op iets wat ik vandaag de dag nog steeds doe…

Meditatie.

Hoe ik erbij kwam weet ik niet, maar ineens stond het voor mijn neus. Meditatie. In het begin was het voor mij een raadsel waar meditatie voor diende. Ik herinnerde me wel dat ik me er als gevoelig 18-jarig meisje al eens in verdiept had, maar verder dan stilzitten kwam ik niet. Ik wist niet wat ik ‘moest’ voelen of denken en schoof het toen ook snel aan de kant. Ik stond niet stil bij het feit dat het nu weer in mijn leven kwam. Dat is nu wel anders…

Yoga Nidra Time!

Ik begon met mediteren aan de hand van de app Insight Timer. Ik gebruik deze nu nog, maar steeds in mindere mate. Die app heeft duizenden meditaties en kan je gratis gebruiken. Ik ontdekte “Yoga Nidra”: de eerste yoga die ik met plezier uitoefen (sorry, Noe en Kevin!).

Yoga Nidra is een ontspanningstechniek, en in tegenstelling tot ‘gewone’ yoga hoef je je niet in vreemde posities te wringen. Liggen, luisteren en de rest komt vanzelf. De eerste keer dat ik deze meditatie volgde, net voor het slapengaan, werd ik slechts twee keer wakker die nacht. Ik was stomverbaasd. Hoe kon dat? Werd ik gehypnotiseerd? Wat werd er allemaal gezegd tijdens die meditatie? Want, toegegeven, deze yoga nidra meditatie was zo rustgevend dat ik het einde niet haalde. Dus, wie weet welke onbewuste gedachten er in mijn brein geplaatst werden?

Ik beluisterde de meditatie klaarwakker, overdag. Ik hoorde niets raar. Enkel een stem die me vroeg om mijn aandacht te richten van mijn adem, naar mijn zintuigen, mijn ledematen,… Het sloeg in als een bom. Zo’n eenvoudige techniek. Zo’n gigantisch resultaat. #wathefok Mijn aandacht was gewekt en ik beluisterde de andere meditaties. Sindsdien is mijn leven compleet veranderd. Niet van de ene dag op de andere, maar wel stap voor stap.

Ik raad het jou ook aan

De commentaar die ik het meest hoor als ik meditatie aanraad bij mensen die zich niet lekker in hun vel voelen of een netelige beslissing moeten nemen is: ‘ik kan dat niet’, ‘ik denk daar teveel voor na’, ‘stilzitten is niks voor mij’, ‘ik heb dat niet nodig’. In het begin discussieerde ik met hen over die belemmerende gedachten. Ondertussen lach ik als een wijze vrouw (althans, ik hoop toch dat het zo overkomt #grijns) en denk bij mezelf: ‘ok, je bent er nog niet klaar voor’. Alles op zijn tijd.

Want dát is precies wat meditatie mij geleerd heeft: alles op zijn tijd. En de meest belangrijke tijd is NU. Ik hoor je nu denken: “ja, DAT WETEN WE allemaal wel. We kennen de ‘motivational quotes’ allemaal wel ondertussen!”, maar laat me je een geheimpje verklappen. Weten is niet gelijk aan voelen (“JA, DAT WETEN WE WEL!!”). Het is niet omdat je wéét hoe je moet zwemmen, dat je het ook effectief kan (denk aan Sheldon die leert zwemmen op de vloer van zijn appartement). Het is omdat je in het water springt, dat je leert wat zwemmen is.

Zit.

En enkel zo leer je mediteren. Door te zitten. Door comfortabel te zijn met het oncomfortabel zijn. Door te huilen en er niks mee te doen. Door als de dorpsidioot met een lach op je gezicht te zitten en er alleen maar mee te zitten. Mediteren gaat niet over wel of niet nadenken, het wel of niet kunnen, het wel of niet stilzitten. Mediteren gaat erover dat je aanwezig bent. Nu. Hier. Dat je je bewust bent van al je gedachten die door je hoofd razen. Dat je je bewust bent van je voet die jeukt, je spieren die verkrampen, je boodschappenlijstjes die je nog moet maken. Maar ook dat je er niets mee doet. Laat de voet jeuken. Laat je spier verkrampen. Laat de lijstjes door je hoofd lopen. Door het te laten zijn, zal je merken dat het verdwijnt. De jeuk gaat weg. Je spieren ontspannen. Je hoofd verstilt. En zodra dat gebeurt, dan komt de Magie op gang. Dat is het moment dat je inziet wat voor een heerlijke wijsheid je in pacht hebt, zonder dat je daarvoor iets moet doen. Dat is het moment dat je beseft dat alle zorgen van de wereld gereduceerd kunnen worden tot één ademteug. Dat is het moment waarop je onderbewuste overneemt en je 100 procent zeker weet welke weg je moet inslaan. Dat is het moment waarop alles intrinsiek vanuit je ware zelf naar boven komt. En dat is ZO verslavend.

(En dit is ook het moment waarop iedereen me in stilte aankijkt en ik met een mopke de serieuziteit van de situatie moet zien te ontmantelen. Bij deze: op zijn verjaardag kreeg de Dalai Lama een grote doos met een strik rond. Toen hij de doos opende, zag hij dat deze leeg was en antwoordde met: “ah, precies wat ik altijd al wou!” #rolleyejoke)

Die magie is er niet altijd, maar ook dat is ok. Het is wat het is, niet meer maar zeker ook niet minder. Als we dat allemaal zouden kunnen accepteren, zou de wereld er een pak mooier uitzien. “JA, DAT WETEN WE”, maar nu is het tijd om op je kussen (of bed, zetel, stoel – whatever!) te gaan zitten en gewoon te Zijn. Hoor ik je nog?!

Ik wens je veel magische momenten en hoor het graag als je er meer over wilt weten: vraaghet@treesjevanhaeren.be

Handtekening - Treesje

Cut to the chase

Geen tijd te verliezen? Neem hier direct contact met mij op!