We zijn ondertussen dag 3 van het “social media detox”-experiment…

Ik heb weer tijd! Social media detox

…en de gevolgen zijn al voelbaar. Ik dacht dat het langer zou duren voor er iets zou veranderen, maar nee.

Nadat ik mijn smartphone bevrijdde van de sociale media, fietste ik naar de bibliotheek om enkele boeken te kiezen. Dat doe ik wel elke maand dus dat ik op zich niet zo’n verandering. Maar meestal resulteert deze ontlening erin dat ik op de laatste dag van de uitleenperiode als een gek moet beginnen lezen omdat ik er geen tijd voor gemaakt had.

De boeken die ik nu koos, zijn twee stevige kloefers. “Diep werk” van Cal Newport gaat over precies dit experiment (en waarom je beter werk verricht als je je langere tijd kan concentreren in plaats van je te laten afleiden door sociale media). Het andere boek is “Het geheim van bol.com” van Michel Schaeffer en vertelt het verhaal van bol.com – door iedereen wel bekend, denk ik.

Het grote nieuws hier is dat ik voor het eerst geen bibliotheekboete zal moeten betalen omdat ik er vrij zeker van ben dat ik deze boeken nog vóór het einde van de uitleenperiode uit zal hebben. Hoe ik dat zo zeker weet?

Ik heb beide boeken – op bijna drie dagen – al half uit…

Als je nu tot de conclusie komt dat ik me de hele dag op mijn derrière gevleid heb om te lezen, heb je het goed mis. Waar ik vroeger tijdens het ontbijt, het middageten, het avondeten (ik eet vaak alleen) doelloos door mijn telefoon zat te scrollen om toch maar iets te doen te hebben, heb ik dat vervangen door het lezen van een boek. Een kwartiertje, een half uurtje. Lezen. Niet scannen. Daarnaast had ik ’s avonds de ellendige gewoonte om voor de televisie ook met mijn smartphone bezig te zijn terwijl de ene idiote serie (die ik niet wil zien) na de andere jengelde. Dat werd ook vervangen door een boek.

Aan iedereen die dus wel graag meer wilt lezen, maar “er geen tijd voor heeft”:

stop making excuses!

Vervang je smartphonetijd door leestijd en op nog geen drie dagen kan je één boek uitlezen…

PRO-TIP: leg jezelf aan banden. Het simpelweg wegleggen en op stil zetten van je telefoon is onvoldoende, tenzij je een ijzersterk karakter hebt.

The addiction is real. Stoppen met roken doe je ook niet door je sigaretten in de keuken te leggen. Believe me. Been there, done that.

Maar dat ik terug tijd heb om te lezen is eigenlijk nog niet het belangrijkste. Zoals elke avond nestelde ik me gisteren in mijn bed. Inslapen lukt me vaak moeilijk omdat er zoveel gedachten, conversaties, beelden, filmpjes, … voor mijn geestesoog zich opnieuw afspelen als ik in mijn bed lig. Ik schreef er een tijd terug zelfs dit stukje tekst over. Als oplossing val ik nu al meer dan een jaar in slaap dankzij Insight Timer, een meditatie app waarbij vooral Yoga Nidra mijn favoriete zoekopdracht is.

Maar gisterenavond was anders. Al na twee dagen vrij te zijn van overmatig socialmedia-gebruik merkte ik iets op. Ik sloot mijn ogen. Concentreerde me op het donker en mijn ademhaling, en verwachtte, zoals elke avond, heel snel afgeleid te worden door conversaties, beelden, filmpjes,… Maar niets van dat alles gebeurde. Het bleef stil. Het bleef donker. Zo stil zelfs dat ik ermee moest lachen omdat er toch íets moest zijn om mij wakker te houden.

Maar nee, er was niks.

Na twee dagen niet meer intensief gebruik te maken van sociale media ervaar ik rust. Het is lang geleden dat ik die rust gehad heb.

Ik heb weer tijd om boeken te lezen.
Ik heb weer tijd om te slapen. Hoe gek dat ook klinkt.

Het is nog maar het begin van dit experiment, maar veelbelovend is het wel.

Ondertussen besloot ik ook om mijn professionele facebookpagina aan de kant te schuiven. Zo’n pagina is héél handig om te weten te komen welke content werkt en waarin je potentiële klanten geïnteresseerd zijn, maar het is een vergiftigd geschenk. Meldingen als “je bericht scoort goed, promoot het” of “reageer sneller op chatberichten om een badge in te schakelen” zorgen ervoor dat je op den duur slaaf wordt van die pagina.

Daarenboven vind ik het idee dat ik mijn bedrijfs- en mijn ik-pagina uit elkaar moet trekken absurd. Ik ben een Treesje, vrouw, dochter van, vriendin van, tante van, zelfstandige, Classic Vesparijdster, luid, hoog gevoelig, rechtuit, *hapt naar adem*. Dat en nog veel meer komt samen in één persoon, ik, en dat wil ik dus niet uit elkaar trekken. Daar ligt dus nu mijn uitdaging. Hoe combineer ik al deze facetten in een interessant aanbod voor ál mijn lezers?

Maar bon, stap voor stap zullen de oplossingen zich aanbieden. Tot dusver verloopt dag drie van de social media detox prima!

De vraag aan jou is nu: wanneer ga jij je social media detox aan?

Cut to the chase

Geen tijd te verliezen? Neem hier direct contact met mij op!