Je weet al dat je een website nodig hebt om zelf in de hand te houden welke boodschap jij over jezelf verspreid. Maar nu rijst de volgende vraag: hoe ga je die website maken?

Je hebt al advies gevraagd in online netwerkgroepen, googelde je suf naar oplossingen maar het lijkt wel dat, zoveel te meer je zoekt, zoveel te minder je weet. En nu kom je ook nog eens op deze blogpost uit en weet je straks helemaal niet meer wat je gaat moeten doen! Of niet?

In deze blogpost leg ik je haarfijn uit hoe “een website” in elkaar zit, welk platform wat doet en ja, ik geef je mijn mening over het platform dat volgens mij het meest geschikt is (maar niet voor iedereen!).

Welk websiteplatform is geschikt voor jou?

First things first, wat heb je eigenlijk nodig?

Het bouwen van een website vergelijk ik weleens met het bouwen van een huis. In die analogie kan je de onderdelen van een website als volgt beschouwen:

 • een domeinnaam (of URL) is je adres waar je toekomstige huis gelegen zal zijn.
 • hosting (lees: de “harde schijf” waar jij al je informatie opslaat) is de bouwgrond waarop jij je huis zal bouwen.
 • een platform (WordPress, Wix, SquareSpace, Joomla!,…) is (of zijn) de firma(‘s) waarmee jij in zee zal gaan om dit huis te bouwen.

Je kan zelf kiezen op welk adres je huis gebouwd zal worden, en ik welke gemeente. Zo is dat ook met je domeinnaam. Jij kiest je naam én je extensie helemaal zelf. Meestal is het zo dat .be-domeinnamen goedkoper zijn dan .com of andere extensies.

De hosting is de bouwgrond die je wilt kopen en die koop je ook zo groot of zo klein als je net wilt. Wil je enkel een blog opstarten of tentoonstellen wie jij bent? Dan heb je niet veel opslagruimte nodig. Wil je echter een grote winkel uitbouwen met veel producten? Dan ben je beter af met meer opslagplek.

Tot slot kies je of je wilt werken met een firma die alles voor je doet (“sleutel-op-de-deur”) of dat je zélf alle bouwmaterialen gaat halen bij de DIY-zaak om de hoek. De “SOD”-firma’s kan je vergelijken met Wix, SquareSpace of Weebly. De DIY-versie is WordPress. Uiteraard hangt er bij elk hun eigen prijskaartje aan vast, waarbij je kan vermoeden dat de “SOD”-optie niet de goedkoopste is.

Wat is het échte verschil tussen deze opties?

 1. De prijs is één van de eerste verschillen die direct zichtbaar is. SquareSpace kost vanaf het begin al een aardige duit, en hoewel Weebly voor “Basic Use” gratis is, zorgt dit ook voor stevige restricties zoals we in punt 2 zullen zien. Bij WordPress betaal je helemaal niets (maar let op: we spreken over wordpress .org! Waarom dat zo belangrijk is, lees je in deze blogpost).
 2. Quasi alle platformen zijn begrensd in hun kunnen. Dat is maar logisch ook want ze willen zelf controle willen houden over hun aanbod en hun eigen bedrijf. Maar dat maakt wel dat jij als gebruiker vast hangt aan restricties. Die lijken in het begin niet zo onoverkomelijk, maar naarmate je je beter en beter zal voelen in je eigen bedrijf zal je merken dat je liever wat meer vrijheid hebt. Maar die vrijheid komt natuurlijk ook met een prijs…
 3. En die prijs is niet financieel, maar emotioneel. Want zélf alles in handen nemen vergt uiteraard doorzettingsvermogen, tijd, durven falen, moed hebben om tóch door te zetten en fierheid te voelen zodra je werk voldoende omzet opbrengt zodat je kan beslissen om je site uit te besteden aan een ander.

Maar ze maken allemaal op een andere manier reclame… Wat is nu écht het beste voor mij?

Eerst en vooral is het belangrijk dat je op een rijtje zet wat jij wilt bereiken met jouw website. Wil jij een webshop? Wil jij veel ruimte om foto’s te tonen? Ga je adverteren via Google? … Al deze dingen zijn belangrijk om een goede keuze te maken. Ga daarna op onderzoek en lees wat alle providers aanbieden. Om het jou makkelijker te maken maakte ik een lijstje met jargonwoorden die vaak gebruikt worden op dergelijke sites. Zo weet je precies wat ze je vertellen. Dat lijstje lees je hier.

Ik kies al sinds jaren voor WordPress.org. Met WordPress maak je zélf je site en ben je niet afhankelijk van derde partijen die je direct moet betalen en waar je geremd wordt door grenzen die zij voor jou stellen. Daarnaast is het gebruik van het platform volledig gratis én vind je honderden add-ons (of plug-ins) die je ook gratis kan gebruiken. Als startende ondernemer is de vrijheid en flexibiliteit die je hiermee hebt dus onbetaalbaar.

Een prijsvergelijking

In deze vergelijking toon ik je het prijsverschil én de verschillen in vrijheid tussen enkele platformen. Ik beperk met tot de drie populairste om het overzichtelijk te houden. Als basis neem ik treesjevanhaeren.be omdat deze site een webshop heeft en je zelf alle andere functies die deze site heeft ook kan uitpluizen.

SquareSpace
Online stores – Advanced
Wix
eCommerce
Weebly
Business
WordPress
Domeinnaaminclusiefinclusiefinclusief€ 9,00
Hostinginclusiefinclusiefinclusief€ 23,88
Platform€ 480,00€ 193,92€ 276,00Gratis
SOM€ 480,00€ 193,92€ 276,00€ 32,88

Opmerkingen:

 • Bij SquareSpace kies je voor het duurste abonnement omdat deze de mogelijkheid biedt om “gift cards” uit te geven, iets wat bij de basisversie van WooCommerce (een extensie binnen WordPress) gratis is.
 • Wix lijkt na WordPress de goedkoopste maar door gebruik weet ik dat dit platform zeer gelimiteerd is. Dat merk je ook aan de eigenschappen die zij opsommen. Alle anderen zijn zeer gedetailleerd in wat zij doen, maar Wix niet.
 • Bij Weebly moet je kiezen voor het Business-pakket om betalingen te kunnen aanbieden die we in België gewend zijn.
 • Bij WordPress is het natuurlijk wel zo dat je alles zelf kan kiezen en in elkaar kan zetten. Dat lijkt een onoverkomelijk werk, maar de klanten die ik al mocht begeleiden zijn érg blij met hun zelfgemaakte website omdat deze volledig naar hun eigen smaak gecreëerd werd.
 • Extra opmerking over betaalsystemen: elke handelaar betaalt in België een kleine fee op elke betaling. Bij de eerste drie platformen zit deze fee inbegrepen in je abonnement. Bij WordPress moet je zélf een betaalsysteem kiezen, waarbij Mollie het meest populaire is. Je betaalt voor een betaling met bancontact 0.39 euro kost per betaling. Dat wil concreet zeggen dat je bij WordPress dus ongeveer 1000 betalingen kan ontvangen vooraleer je het prijsverschil met SquareSpace hebt overbrugd. Begrijp je die redenering? 🙂
Handtekening - Treesje

Cut to the chase

Geen tijd te verliezen? Neem hier direct contact met mij op!