Voor mij is dat ondertussen zo logisch als het groot is: een WordPresswebsite bouw je met een builder. Maar toen een vriendin van me mij vorige week aankeek alsof ze het hoorde donderen, besefte ik: da’s helemaal niet zo logisch!

wordpress builder

De Teksteditor

WordPress is ontstaan als gereedschap om te bloggen. De menustructuur is dus ook erg logisch opgebouwd (nee, da’s ook weer niet waar! – volgens diezelfde vriendin) voor een N.e.r.d. Like Me. Je kan er pagina’s aanmaken, zowel ‘statische’ als een ‘blogpagina’. Berichten die je toevoegt komen als vanzelf op je blogpagina terecht. Die berichten voeg je toe aan de hand van de ‘teksteditor’. Dat werkt (quasi) precies zoals MS Word, waarbij je tekst kan schrijven, kan opmaken en foto’s kan toevoegen.

Si simple comme ça.

Maar dan…

Dan kwamen er enkele slimme jongens zich bemoeien met het hele zootje. En als die zich komen moeien, wordt het vaak onlogisch logisch. Want een simpele blog voldeed niet meer, en die pagina’s moest je toch beter kunnen opmaken dan enkel het titeltje en wat vette / cursieve tekst?

Enter the builders

Ik zei net dat de teksteditor quasi werkt zoals MS Word. Dat is niet helemaal correct. De basis is nóg primitiever. Elke website, elk stukje code kan je immers plain and simple in (hou je vast) kladblok schrijven. Ken je kladblok nog? Dat doodeenvoudige, geen opties hebbende, tekstverwerkingsprogrammaatje. Dat dus. Daarin worden de meest ingewikkelde codes, websites, programmeertalen en andere IT-shizzle geschreven. Nu je dat weet, is de link ook snel gelegd met de WordPress-teksteditor. Als je immers ingewikkelde code kan schrijven in zo’n simpel vakje, dan moet het toch ook mogelijk zijn om een programma te schrijven dat het opmaken van pagina’s & berichten vereenvoudigt?

Enter: de WordPress-builders.

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat?

Als je nu denkt: “Treesje, miljaar, ik begrijp er nog altijd geen snars van!!”, lees dan verder. Ik kom ooit wel tot de essentie (OOIT!). Ow, nu dus!

Een WordPress-builder is een plug-in die je installeert om je pagina’s makkelijker (en meer afgestemd op jouw smaak!) op te maken. Je krijgt een visueler beeld van hoe je site (of bericht) eruit zal zien, kan makkelijker schuiven met de verschillende onderdelen en hoeft zelf geen programmeercode toe te passen om iets eruit te laten zien zoals jij dat wenst.

Oh, handig! Welke download ik?!

Ja, daar wringt een beetje het schoentje. Elke builder is anders. Elke builder heeft zijn eigen specifieke goestingskes. Elke builder heeft zijn eigen kenmerken. Geen enkele builder is goed. Geen enkele builder is slecht. Het hangt er maar vanaf wat jij wilt bereiken, hoe goed jij weg bent met WordPress,…

Allez, enkele tips dan:

Deze richtlijnen geef ik je wel mee, maar gelden eigenlijk voor álle plug-ins of thema’s die je zou kiezen:

  • Kijk naar de datum wanneer de builder als laatste werd aangepast. Als dat al lang geleden is, laat je hem links liggen want dat wil in de meeste gevallen zeggen dat de degene die de builder ontwierp er niet meer mee bezig is.
  • Kijk naar het aantal sterren dat deze builder gekregen heeft. Er is niemand beter om te zeggen of deze builder werkt of niet, dan degene die er al mee gewerkt heeft.
  • Kijk naar het aantal reviews in combinatie met het aantal sterren. Vijf sterren, maar slechts één review? Niet koosjer. 2 sterren en 2500 reviews? Ook niet koosjer. De optimale combinatie is 4 à 5 sterren en superveel reviews.

Maar, Treesje, welke gebruik jij dan?

Ik gebruik een builder die inbegrepen zit bij mijn thema: de Avada Fusion Builder. Da’s een fancy schmancy naam die klinkt als een raketlanceerder, maar in se gaat dit over een eenvoudige builder, zonder al teveel toeters en bellen op visueel vlak, maar wél alle (echt. waar. ALLE.) functionaliteiten die een website nodig heeft.

Meer weten?

Stel je vragen aan vraaghet@treesjevanhaeren.be (of via het formulier hieronder).

Handtekening - Treesje

Cut to the chase

Geen tijd te verliezen? Neem hier direct contact met mij op!